Graag werk ik voor maatschappelijke organisaties en bedrijven die beseffen dat bezieling geen luxe is maar pure noodzaak en die de ambitie hebben het verschil te willen maken in deze wereld. Zowel naar buiten toe met hun producten en diensten, als naar binnen toe met de manier waarop ze hun rol als werkgever invullen. Ik ga daarbij een relatie van co-creatie aan waarin het vanzelfsprekend is om in wederkerigheid en vertrouwen samen op weg te gaan, zonder dat alles van tevoren hoeft te zijn uitgedacht en vastgelegd. Waar nodig werk ik samen met een aantal uiterst ervaren capabele collega begeleiders uit mijn netwerk. En waar passend kunnen bijeenkomsten ondergebracht worden in onze nieuwe groepsruimte aan de IJssel in Zutphen.
Lopende opdrachtgevers zijn:
- Een grootstedelijke sociale onderneming annex eigenzinnig eigentijds ontwerpbureau waar jongeren die om wat voor reden dan ook tussen wal en schip gevallen zijn het grafische vak geleerd krijgen en geholpen worden weer bij hun kracht en hun talenten te komen. Begeleiding van de drie bevlogen directeuren om door de pioniersfase heen tot professionalising te komen, de gelijkwaardigheid van waaruit ze werken dieper te verankeren in de cultuur en in hun onderlinge verhouding en tot een richtinggevende visie te komen op de verdere groei en ontwikkeling van hun prachtige organisatie.
- Een vestiging van een snel gegroeide MBO-instelling, waar een zowel door student als bedrijfsleven hoog gewaardeerde ambachtelijke vakopleiding wordt aangeboden. Begeleiding van het schoolleidersteam dat zich ook door omstandigheden niet tot team heeft kunnen ontwikkelen. Hoe kunnen we de kracht van de gepassioneerde, betrokken cultuur behouden en tegelijkertijd de schaduw van die familie-cultuur met zijn anarchistische en wel heel informele en soms ondoorzichtige trekjes doorbreken en professioneler worden met elkaar?
- Het team dat in Den Haag vanuit het ministerie van Landbouw en Economische Zaken de Aanpak Piekbelasters aan het uitvoeren is. Dit vanuit een voor den Haag unieke visie en werkwijze waarbij de ambtenaren letterlijk aan de keukentafel van de boer komt zitten om samen te kijken naar wat er daar nodig en gewensd is. Hoe houden wij deze aanpak overeind en levend in het bureaucratische kimaat van Den Haag en een opkomst zijnde politieke wisseling van de macht?
- Het managementteam van een regionaal samenwerkingsverband van zorginstellingen. Dit team dat het als haar belangrijkste opdracht ziet om de zorg aan te zetten om na te denken, te reflecteren en elkaar in de samenwerking op te zoeken, blijkt daar zelf eigenlijk veel te weinig aan toe te komen en laat de waan van de dag veel te veel regeren. Ik begeleid ze dit patroon onder ogen te zien en te doorbreken, door werkelijk tijd te nemen voor bezinning en verbinding. We hebben 4 tweedaagse bijeenkomsten gepland waarin het werken aan de cultuur in het team gecombineerd wordt met diepgaande reflectie op de transitie die in de zorg de komende decennia nodig zal zijn.
- Een vernieuwende particuliere woongemeenschap voor dementerende ouderen, dat zich wenst te ontwikkelen als een zelfondernemend team waarin iedere medewerker maximaal op zijn op haar eigen leiderschap wordt aangesproken. We zitten in de eindfase een zeer inspirerend traject waarin we een aantal voortrekkers uit de team gefaciliteerd hebben in het werken vanuit de 8 bronnen van groei en ontwikkeling om in de teams in gesprek te komen over wat het werk van iedereen vraagt.
- Een middelgroot assurantiekantoor dat overgenomen is door een groot consortium dat gefinancieerd wordt door een Amerikaanse investeringsmaatschappij, waarbij de voormalig directie aan boord is gebleven. Begeleiding van de directeuren en hun managementteam om binnen de nieuwe constellatie toch een eigen koers te blijven varen en de eigenheid van het bureau niet verloren te laten gaan en zo een creatieve bijdrage te leveren aan het grotere geheel.
- Het managementteam van een groot opleidingsburo dat haar sporen vooral verdient heeft op het gebied van persoonsgerichte trainingen. Het buro won vele malen de onderscheiding 'Best place to work' en heeft een bijzondere cultuur opgebouwd met elkaar, met veel aandacht, ruimte en groeimogelijkheden voor de medewerkers. Ter onderhoud hiervan en ter verdieping mocht ik samen collega Janneke Weelink een tweedaagse met terugkomdag begeleiden.
- Het manangementteam van de opleidingen 'Hospitality-management' van een grote regionale ROC. Teruglopende aanmeldingen maakt dat dit team nauwer zal moeten gaan samenwerken. In de cultuur wordt echter veel waarde gehecht aan de eigen autonomie en is men geneigd de thuisbasis eerder te zoeken in het team wat men zelf aanstuurt. Onze begeleiding richt zich er op dit patroon te doorbreken en zich nadrukkelijker aan elkaar en de gemeenschappelijke opgave te verbinden.
- Het directie- en ondersteunende medewerkersteam van een trainingsbureau voor Young Potentials. Dit bureau leek te bezwijken onder de druk van het werk en van de verwachtingen die men van elkaar heeft. De begeleiding richt zich er op de balans prive-werk te herstellen, meer ruimte te maken voor bezinning, en het plezier in de samenwerking weer op de voorgrond te krijgen. Intussen heeft dit proces ertoe geleid dat de eigenaren tot het besef zijn gekomen dat het bureau hun eigen ontwikkeling niet meer dient en het verkocht is aan andere eigenaren bij wie zowel de klanten als de medewerkers in betere handen zijn.
- Het managementteam van een Vrije School. De teamleiders in dit team worstelden met het gegeven dat ze hun collega's soms hebben aan te spreken op hun gedrag, waarbij het vooral lastig wordt als het gaat over gedrag wat onveranderlijk lijkt te zijn en waar de ander zich moeilijk op laat aanspreken. In de georganiseerde tweedaagse ging het eerst over hoe dit thema ook speelt in de cultuur van het MT zelf en hebben we daarna de casussen behandeld die aanleiding hebben gegegeven tot het stellen van deze hulpvraag.
- Een middelgroot technisch bedrijf in de electronica voor jachten en schepen. Oorsponkelijk een familie-bedrijf, is het sinds een jaar of vijf in eigendom gekomen van haar belangrijkste toeleverancier, een grote Nederlandse multinational. Technisch gezien biedt het bedrijf hoogwaardige kwaliteit, maar in het menselijke en het commerciële laat het echter veel potentie onbenut. Mijn begeleiding richt zich er op de zelfkennis, autonomie, communicatiekracht en ondernemerskwaliteiten van zowel het MT als de medewerkers te vergroten.
- Het opleidingsbureau van een grote landelijke uitvoeringsorganisatie in het gevangeniswezen. Ik begeleidde en superviseerde de trainersgroep om het gedachtengoed achter het model van de acht bronnen van groei en ontwikkeling tot hoeksteen te maken van de leiderschapsprogramma’s binnen de diverse regionale eenheden. Intussen verzorg ik zelf onderdelen van deze programma’s en begeleid ik een organisatie-ontwikkelingstraject voor een van de Penitentiare Inrichtingen.
- Een speciaal team van docenten van een groot, onlangs gefuseerde MBO. Het vertrouwen in dit team is door een reeks van hefitge incidenten en een groot verloop aan leidinggevenden ernstig beschadigd geraakt. Er zijn kampen ontstaan, een onveilige sfeer, mensen die elkaar niet meer zien zitten, en alles wat de nieuwe onderwijsmanager en het College van Bestuur doet met wantrouwen wordt bekenen. In een emotionele tweedaagse kon de pijn op tafel komen, ieder zijn verhaal vertellen en een begin gemaakt worden met het achter zich laten van het verleden.
- Een groot onderdeel van de politie. Na jaren van reorganisatie, in een werkveld waarin je voortdurend met moeilijke, angstige en soms levensbedreigende situaties te maken hebt en in een werkcultuur waarin het allesbehalve vanzelfsprekend is om goed voor jezelf te zorgen, verzorg ik met enige regelmaat voor leidinggevenden 4-daagse retraites waarin de deelnemers zich kunnen bezinnen op de vraag hoe het nu werkelijk met hen gesteld is.
- Een zorgorganisatie die de laatste jaren haar focus heeft moeten verleggen van de verzorgingshuiszorg naar de verpleeghuiszorg. Ik begeleid op regelmatige basis het MT om tot zichzelf en tot de organisatie door te laten dringen wat deze verandering betekent in termen van professionaliteit, kwaliteit, samenwerking en leiderschap.
- Een nieuwe zorgorganisatie voor mensen die extra begeleiding, hulp en 'bemoeizorg' nodig hebben en in het reguliere circuit tussen wal en schip dreigen te vallen. Na drie jaar van snelle groei maakten we samen een pas op de plaats, met als inzet de wens van de oprichter om door te ontwikkelen richting een grotere mate van zelfsturing. Intussen begeleid ik de intervisie, een halfjaarlijkse pas-op-de-plaats voor het MT en een jaarlijkse inspiratiedag voor de gehele organisatie.